Sosyal Yapı

SOSYAL YAPI

Tutluca’nın nüfus yoğunluğu 1970’li yıllardan sonra azalmaya başlamıştır. 2010 ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemi) verilerine göre köyün nüfusu (aşağı mahalle ile birlikte) 750 kişi civarındadır.

1970 öncesinde köyün çevre köylere nazaran nüfus yoğunluğunun daha fazla olduğu söylenmektedir.  O dönemlerde köyde en az 2-3  tane  kahvehane, 3-4 tane bakkal, okul, ziraat binası, boğa barınağı, berber dükkanı ve  marangoz atölyesi olması, köyden Denizli’ye hafta içi her gün hareket eden bir otobüs işletmesinin olması, bu görüşü destekler durumdadır. Ancak günümüzde nüfus yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak bunların hiç birisi kalmamıştır. Gerek yurtdışına gerekse şehir merkezlerine doğru yaşanan göçler köyün eski canlılığını yitirmesine yol açmıştır. Köyde kalanların bir kısmı da aşağı mahalleye doğru kaymış ve aşağı mahalle oluşmuştur. Son yıllarda yukarı  mahalledeki  harabe ev sayısı da artmıştır.

Tutluca’nın en büyük geçim kaynağı tarımdır. Buna paralel olarak hayvancılıkta varlığını devam ettirmektedir. Başta arpa, buğday, ayçiçeği, kimyon, haşhaş, anason, nohut, üzüm en yaygın olarak üretilen ürünlerdir. Son yıllarda sulama olanaklarının artırılması ile mısır, fasülye, meyve ve sebze  gibi ürünlerde ürün yelpazesine dahil edilmiştir.

Köy camisi 1948 yılında yapılmıştır. Köye, elektrik 1975 yılının haziranın da, şebeke suyu 1982 ‘de telefon ise 1987 yılında gelmiştir.

 

Bir yanıt yazın