Tarihçe

TARİHÇE

Tutluca’nın ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, yerleşmenin 1105 yılı olduğu söylenmektedir. Bunu tarih olarak belirtebilmemizi sağlayan bulgu da; köyümüzdeki yaşlıların birkaçının küçüklüğünden anımsadığı bir olaydır. Buna göre; onların küçüklüğü zamanında, Sarı Osman lakaplı bir kişi bir tekerleme söylemektedir. Tekerlemedeki şu sözler hatırlanmaktadır: “1105’te kuruldu köyümüz…..” Bu tekerlemedeki 1105’ in miladi veya hicri tarih olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Tutluca’nın tarihi ile ilgili olarak doğrudan resmi kaynak olmamakla birlikte, köyün yer aldığı coğrafyadan yola çıkarak bazı yorumlamalar yapılabilmektedir;

 Tutluca’nın da yer aldığı bölgeye adını veren Çardak’taki Han-abat Kervansarayı, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat zamanında, Hicri 627 (1230 Miladi) senesinde yaptırılmıştır. Bu kervansaray, Selçuklular zamanında bir uç kalesi olarak, savunma merkezi olmuştur.

Ancak, bu tarihten öncesine ilişkin de bazı yorumlamalar yapılabilir; Bölgenin, Türkler tarafından ilk fethi, 1071 Malazgirt savaşını takip eden yıllarda gerçekleştirilmiştir. Bu bölge muhtemelen Anadolu’nun büyük bir kısmı ile beraber Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. Bölge, bir müddet Türklerin elinde kaldıktan sonra 1097 yılında Bizans’lıların eline geçmiştir. XII. yüzyıl içerisinde zaman zaman Bizans’lılarla Türkler arasında el değiştiren bölgenin 1206 yılında tekrar Türklerin eline geçtiği tahmin edilmektedir.

Anadolu Beylikleri zamanında ise bölge, önce İnançoğulları (Denizli Beyliği)’nın sonradan da Germiyanoğulları’nın eline geçmiştir. İnançoğulları, XIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIV. yüzyılın ilk yarısında Ladik (Denizli) ve çevresinde hüküm sürmüş bir Türkmen beyliğidir. Bu beylik hakkındaki ilk araştırmalar, beyliğin kurucusu olan İnanç Bey’in Germiyanoğulları’ndan Ali Bey’in oğlu olduğu görüsünde idi. Son zamanlardaki yeni araştırmalarda ise Denizli beyliğinin, Moğol istilâsı önünden kaçarak Denizli (Ladik), Honaz ve Dalaman bölgesine gelen Türkmenler tarafından kurulduğu ileri sürülmektedir. Bu bulgu, Tutluca’nın bir Türkmen yerleşim bölgesi olduğu kanısını güçlendirmektedir.

XIII. yüzyıl boyunca Anadolu Selçuklu’larının elinde bulunan Denizli (Ladik), bu yüzyılın son yarısında Honaz ve Karahisar-i Sahib (Afyonkarahisar) ile beraber Germiyanogulları’na iktâ olarak verilmiştir (1277).

Germiyanoğulları’nın eline geçen Denizli ve çevresi, Bayezid devrinde (1390) Osmanlı hakimiyetine girdiyse de, 1402 Ankara Savası’ndan sonra Germiyan toprakları II. Yakup Bey’e geri verilince Denizli ve çevresi de tekrar Germiyanoğullarının eline geçmiştir. Ancak bir süre sonra Karamanoğlu Mehmed Bey bütün Germiyan topraklarını eline geçirince Denizli de Karamanlıların hakimiyeti altına girmiştir (1411). Fetret devrinden sonra beylikler üzerinde yeniden üstünlük sağlayan Osmanlılar kısa bir süre içerisinde Karamanoğulları’nın elindeki bu bölgeleri ele geçirerek Germiyanoğulları’na vermişlerdir. 1429 yılında ise Germiyanoğulları Beyliği de tamamen Osmanlı topraklarına katılınca Denizli ve çevresi de Osmanlı idaresi altına girmiş ve Aydın sancağına bağlanmıştır.

            İdari yapının yeniden düzenlendiği Cumhuriyet döneminde Tutluca, sırasıyla önce Dinar’a, sonra Honaz’a bağlı olarak kalmış, 1958 yılında Çardak’ın ilçe olmasıyla bu ilçeye bağlanmıştır. Daha sonraları ise, 09.05.1990 tarihinde kabul edilen ve 20.05.1990 tarihinde yürürlüğe giren 3644 sayılı kanun ile Bozkurt’un ilçe olmasıyla bu ilçeye bağlı bir köy olarak şimdiki idari yapısına kavuşmuştur.

Bir yanıt yazın